Ur Besöksliv 1/12 2014:
Även Hanna Lövgren, universitetsadjunkt på Restauranghögskolan vid Umeå universitet, vill lyfta frågan om branschens eget ansvar för att få fler att söka sig till yrkena – och stanna. Hon har intervjuat lärare och elever på gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, och bilden de ger av restaurangvärlden är tudelad. En del arbetsplatser är fantastiska på att ta hand om eleverna under praktiken. Andra missköter praktiken.
– Lärarna berättade att de varje år får flytta på elever som inte blir bra behandlade. Lärarna pratade också om att det är en ny generation elever på skolorna, som vet vad en kränkning är och inte tar det. De accepterar inte vad som helst. I utbildningen på skolan som jag undersökt har eleverna 900 praktiska timmar på skolan och 700 timmar ute på restaurang. Om arbetsgivarna då inte tar hand om eleverna fallerar det. Lärarna jag har träffat menar att branschen måste förstå sin roll, försöka höja statusen på yrkena och prata om jargongen i köken, säger Lövgren.